Magyarország, Békés megye legbrutálisabb kínzása

Több hónapon keresztül brutálisan bántalmazták azt a 25 éves nőt, akit végül megöltek, a holttestét pedig elásták tavaly nyáron a Békés megyei Battonyán. Az ügyben három ember ellen indult eljárás - közölte a rendőrség kedden Békéscsabán.
A megyei rendőri vezetők elmondták: az áldozatnak fogóval kitépték a fogait, az arcán cigarettákat nyomtak el, a lábujjait eltörték, a körmei alá pedig tűt szúrtak. Kis Péter ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetője elmondta, hogy ilyen brutalitással elkövetett bűncselekményre eddig nem volt példa Békésben, sőt valószínűleg a magyar kriminalisztika történetében sem.
A 25 éves nő együtt lakott a három későbbi gyanúsítottal Battonyán, egy családi házban. A halála előtt több hónapon keresztül bántalmazták, a brutalitásra jellemző, hogy az egyik gyanúsított olyan erővel rugdosta meg őt, hogy közben eltört a lába. Az elkövetők pókereztek is, s a győztesnek az volt a jutalma, hogy a sértettet megverhette, megrugdoshatta.
A rendőrség október 6-án találta meg az elásott holttestet, és még aznap Szegeden elfogott egy 35 éves helyi férfit, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt időközben le is tartóztattak. A múlt héten őrizetbe vették a szegedi férfi egykori élettársát, egy 33 éves battonyai nőt is, valamint annak jelenlegi élettársát, aki ellen súlyos testi sértés bűntette miatt indult eljárás.
Tóth Csaba rendőr alezredes elmondta, hogy az eljárás még nem fejeződött be, de a családi házban számos olyan eszközt foglaltak le, amely alátámasztja a bántalmazást. Találtak például különböző fogókat, szúró-vágó és elektromos stimuláló eszközöket. A több hónapon át tartó kínzás után a tettesek már lánccal kötözték ki az áldozatot.
A bűnügyi osztályvezető közlése szerint mindhárom gyanúsítottat elmeszakértői vizsgálatnak vetik alá. A büntető törvénykönyv az ilyen bűncselekmény elkövetőjét életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtja.
http://index.hu/bulvar/2011/10/18/soha_nem_kinoztak_meg_meg_igy_not_bekesben/

— Ilyen fajsúlyú bűncselekményre eddig még nem került sor Békés megyében, de a hazai kriminalisztikai esetek sorából is kiemelkedik — szögezte le elöljáróban dr. Kis Péter, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a battonyai, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel kapcsolatban.

A rendőrök bejelentés alapján végeztek helyszíni szemlét a battonyai családi házban. A több mint egy éve, 2010 nyarán meggyilkolt nő maradványait október 6-án találták meg a ház ajzatbetona alatt. A gyilkos azért tudta észrevétlenül elásni oda a tetemet, mert akkor még állt a házhoz épített melléképület. Az elásás helyét le is betonozta, így a rendőrök kézi erővel nem, csak gépek segítségével tudtak hozzáférni a tetemhez. Még október 6-án délután elfogták a gyilkossággal alaposan gyanúsítható 35 éves szegedi férfit a csongrádi megyeszékhelyen.

Tóth Csaba bűnügyi osztályvezető, a nyomozás irányítója elmondta, a lány kínzásainak egy részét látta a ház 33 éves asszonyának fiatalkorú gyermeke is. Ő nem bírta tovább a lelki terhet, s kérte az anyját és annak 33 éves élettársát, hogy tegyenek bejelentést a rendőrségen. Megtették, gyilkosként a 35 éves férfit, az asszony korábbi élettársát nevezték meg.

A nyomozás során azonban kiderült, hogy a lány életének kioltásában a 33 éves nő is részt vett. A kínzásokban pedig a jelenlegi élettárs, a 33 éves férfi is aktívan közreműködött, akit a rendőrök különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntette, valamint kiskorú veszélyeztetése bűntettel gyanúsítanak, mivel, mint írtuk, a házban lakó gyermek is látott több kínzást.

— A kiásott csontvázon az igazságügyi orvosszakértő különböző, bántalmazásra utaló sérüléseket, töréseket fedezett fel. A családi házban végrehajtott helyszíni szemlék során nyomozóink több olyan eszközt foglaltak le, amelyek a rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján a bántalmazásokkal összefüggésbe hozhatók: különböző fogókat, szúró-vágó eszközöket, izomstimuláló gépet, kötelet — mondta Tóth Csaba.

A nyomozás eddigi adatai szerint a lányt hosszú hónapokon keresztül kegyetlen kínzásoknak vetették alá a gyanúsítottak. A testén és az arcán csikkeket nyomtak el. Folyamatosan ütötték, verték, rugdosták. Utóbbiak erejére jellemző, hogy az egyik gyanúsítottnak eltört a lábujja, amikor belerúgott Rékába. A gyanúsítottak kedvelt szórakozása volt a póker. A kártyajáték győztesének jutalma az volt, hogy megverhette, megrugdoshatta a lányt.


Ám még ennél is fájdalmasabb „beavatkozásokat” is el kellett, hogy viseljen a 25 éves nő. A fogait fogóval tépték ki, a lábujjait ugyancsak fogóval eltörték. A körmei alá tűt szúrtak, majd a körmeit is fogóval tépték le. Amikor már feltűnően láthatóak voltak a sérülései, nem engedték ki a házból, láncra verték. Többször fel is akasztották. Kötéllel húzták fel a gerendára, úgy, hogy a nő lába nem érte a földet. Volt, hogy közben fával ütötték, verték, s a fulladás határáig tartották így, akkor engedték le. Kínzóeszköznek használták az izomstimuláló gépet is. Réka testét vízzel öntötték le, és a gépet a legerősebb fokozatra állították, így okoztak a testén áramütéseket. Dr. Kis Péter elmondta, a kínzásfajták egy részét kegyeleti okokból nem hozzák nyilvánosságra.  Hogy végül mi okozta a lány halálát, erre orvosszakértői, antropológiai vizsgálat deríthet fényt. 

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a gyanúsítottak és a sértett is Csongrád megyei származásúak. Battonyán végeztek alkalmi munkákat, úgy kerültek a határmenti városba. A gyilkosság alapoka valószínűleg szerelemféltés volt, ami átcsapott brutalitásba. A házban az elmúlt években mások is laktak még. A bűnügyi igazgató szerint kusza, átláthatatlan, érzelmektől felfűtött katlan volt a romos ház, ahol kis sérelmek miatt is valószínűleg a lány kínzásával vezették le a feszültséget.

S hogy miért tűrte a Réka a bántalmazásokat? Dr. Kis Péter elmondta, az első időkben valószínűleg pszichés befolyásoltság miatt — nem látott kiutat a helyzetéből — később már nem volt választása, megláncolták. Az sem kizárt, hogy a nyomozás újabb gyanúsítottakra is fényt derít.  Az ügy három eddigi gyanúsítottja közül a két férfi előzetes letartóztatásban van, a nő pedig Budapesten, elmegyógyintézeti megfigyelés alatt áll. A két férfi elmeszakértői vizsgálatát is elrendelik a későbbiekben.

Korábban írtunk róla, hogy a környékben lakók beszéltek Réka lánytestvéréről Melindáról, aki szintén eltűnt. Mint kiderült, Melinda nevű testvére nem volt, két másik viszont igen, akik egy ideig szintén a házban laktak. Mindkettejükkel tudtak beszélni a rendőrök, vagyis élnek.